Wanneer ongehuwde partners samen een verbouwing realiseren van een woning die eigendom is van slechts één van de partners, kunnen er serieuze problemen ontstaan wanneer de relatie wordt beëindigd. Het investeren in de woning van je samenwonende partner brengt namelijk risico's met zich mee. Het is daarom verstandig om goed na te denken over de gemaakte kosten en vergoedingen in geval van een breuk. Het maken van expliciete afspraken via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning kan veel bittere discussies over kosten besparen.
Het ontbreken van wettelijke regels
Koppels die feitelijk samenwonen hebben geen wettelijke rechten en plichten ten opzichte van elkaar. De partners zijn volledig afhankelijk van de afspraken die ze zelf maken.
Als een samenwonende partner een vergoeding wil bekomen voor een investering in de woning van zijn of haar partner, moet dit worden aangetoond met bewijsstukken en draagt deze partner de bewijslast.
Investeringen worden niet altijd terugbetaald
Het is voor samenwonende partners niet eenvoudig om een vergoeding te krijgen voor investeringen in de woning van hun ex-partner, zelfs als deze investeringen hebben bijgedragen aan een waardestijging van de woning.
Een ex-partner die een vergoeding eist voor zijn of haar investeringen, beroept zich vaak op de theorie van 'verrijking zonder oorzaak'. Hierbij is de ene partner verrijkt terwijl de andere partner verarmd is, zonder dat hier een reden voor is. Toch accepteren rechters deze theorie niet zo gemakkelijk. Er is namelijk vaak wel een reden: investeren zodat de partners duurzaam in de woning kunnen blijven wonen. Het terughalen van het geld na een breuk is dus niet vanzelfsprekend.
Duidelijke afspraken maken via een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning
Voor samenwonende koppels luidt de aanbeveling om alles goed op papier te zetten voordat ze gaan verbouwen, vooral als slechts één van hen de eigenaar is van de woning. Dit kan worden gedaan met behulp van een samenlevingsovereenkomst of een schulderkenning.
Een samenlevingsovereenkomst is een document dat feitelijk samenwonende partners onderhands of notarieel kunnen opstellen.
Een andere mogelijkheid is om een schulderkenning te ondertekenen als bewijs van de gedane investeringen. Een schulderkenning is een geschreven document waarin een partij erkent een geldbedrag verschuldigd te zijn aan een andere partij. Hiermee heeft de partner die bij een breuk een terugbetaling verwacht, bewijs van de gemaakte kosten.
Wilt u advies specifiek over uw situatie? Bezoek onze website of neem contact op via 089/25.85.25.
Ons team van gespecialiseerde advocaten staat voor u klaar!
Ons kantoor aan de Kloosterpoort 21 in Bree is geopend van maandag tot vrijdag, van 08u30 tot 12u00 en van 13u30 tot 17u00.
Feitelijke samenwoning - Samen bouwen op de grond van een van de partners | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | BreeFeitelijke samenwoning - Samen bouwen op de grond van een van de partners |
Uw partner betaalt mee aan uw woonlening. Kan hij/zij dit terug eisen bij beëindiging van de relatie ? | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | BreeUw partner betaalt mee aan uw woonlening. Kan hij/zij dit terug eisen bij beëindiging van de relatie ? |
Geen persoonlijk onderhoudsgeld voor wettelijk samenwonenden | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | BreeGeen persoonlijk onderhoudsgeld voor wettelijk samenwonenden |
Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | BreeWilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. |