Geen persoonlijk onderhoudsgeld voor wettelijk samenwonenden


Het Hof van Cassatie heeft zich recent uitgesproken inzake persoonlijk onderhoudsgeld bij wettelijk samenwonenden.

Het ging om een koppel dat wettelijk samenwonend was en de relatie werd beëindigd.

Het Hof van Beroep had aan de vrouw een persoonlijk onderhoudsgeld toegekend, gebaseerd op de wederzijdse hulpplicht.

Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat tijdens de wettelijke samenwoning tussen de samenwonenden wel een bijdrageplicht bestaat (d.w.z. wettelijk samenwonenden moeten bijdragen in de lasten van het samenleven naar evenredigheid van hun mogelijkheden), maar geen hulpplicht. 

Hierdoor zijn wettelijk samenwonenden tijdens de samenwoning niet verplicht elkaar in hun levensstandaard te laten delen.

Dit is anders dan bij koppels die gehuwd zijn: echtgenoten zijn elkaar zowel hulp als bijstand verschuldigd en delen in principe elkaars levensstandaard.

Aangezien die hulpplicht er bij wettelijk samenwonenden niet is, kan de rechter na beëindiging van de wettelijke samenwoning geen dringende en voorlopige maatregelen opleggen die gesteund zijn op een hulpplicht, zoals bijvoorbeeld een onderhoudsgeld.

Het Hof van Cassatie heeft het arrest van het Hof van Beroep dan ook vernietigd.

Meer weten over familierecht?

Advocatenkantoor Paesen-Neyens-Dirckx staat u graag te hulp met onze expertise. Contacteer ons via mail, of maak telefonisch een afspraak. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.