Mag mijn kotbaas camera's installeren in de gemeenschappelijke ruimte?


Als je een student bent die zich afvraagt of je kotbaas camera's mag installeren in de gemeenschappelijke ruimte, dan is het belangrijk om te weten dat er regels zijn rond het gebruik van camera's. In de camerawet is er geen echt verbod op het installeren van camera's, maar er zijn wel beperkingen die moeten worden gevolgd.

Volgens de privacywet moet je mensen die herkenbaar in beeld worden gebracht toestemming vragen voordat je hen filmt. Daarnaast moet het doel van de camera-installatie proportioneel zijn ten opzichte van de inbreuk op de privacy van de gefilmde personen. In het geval van studenten lijkt het moeilijk te verantwoorden om constant camera's te hebben in gemeenschappelijke ruimtes.

In 2019 concludeerde GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit) dat het constant filmen van studenten in gemeenschappelijke ruimtes een disproportionele inbreuk was op hun privacy. De camera moest in dat geval worden verwijderd. 

Heb je vragen over de regels rond het gebruik van camera's in gemeenschappelijke ruimtes of wil je meer informatie over jouw rechten op het gebied van privacy? Neem dan contact op met Advocatenkantoor Paesen-Neyens-Dirckx, jouw partner in juridische zaken.

  • Adres: Kloosterpoort 21, Bree
  • Telefoonnummer: +32 (0)89 25 85 25
  • E-mail: advocaten@paesenneyens.be
paesenneyens.be

Image description

Over ons | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Advocatenkantoor PaesenNeyensDirckx is sinds november 2010 in Bree gevestigd

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.