De invloed van gewijzigde omstandigheden op een bestaand contract


De invloed van gewijzigde omstandigheden op een bestaand contract

Het zakelijke landschap is veranderlijk en kan invloed hebben op uw overeenkomsten. Het traditionele principe van een contract is de bindende kracht, maar wat als onvoorziene omstandigheden de balans in een contract verstoren?

Tot voor kort betekende overmacht de enige uitweg, maar sinds 1 januari 2023 heeft het Belgisch recht het concept van de 'imprevisieleer' omarmd. Dit concept, ook bekend in Nederlandse, Franse en Duitse rechtssystemen, biedt een uitweg uit een onevenwichtig contract door middel van heronderhandeling.

Volgens artikel 5.74 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek kunnen contracten worden heronderhandeld als onvoorziene omstandigheden de nakoming van de overeenkomst buitengewoon moeilijk maken. De imprevisieleer biedt dus flexibiliteit in uitzonderlijke omstandigheden.

Er zijn echter strikte voorwaarden verbonden aan het toepassen van de imprevisieleer. Bovendien, aangezien de definitie van 'buitensporige last' voor interpretatie vatbaar is, wordt aanbevolen om dit concept contractueel vast te leggen.

Ten slotte, de imprevisieleer is aanvullend, wat betekent dat partijen bij het opstellen van een overeenkomst ervoor kunnen kiezen om het recht om te heronderhandelen uit te sluiten.

Samengevat, de imprevisieleer biedt een waardevolle oplossing voor het beheren van contracten onder veranderende omstandigheden, maar vereist een zorgvuldige aanpak.

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Wilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.