Moeten cashbetalingen worden aanvaard ?


De Wet van 9 februari 2024, houdende diverse bepalingen inzake economie, heeft als doel te reguleren en te vereenvoudigen hoe transacties worden uitgevoerd binnen de economische sector. Deze wet heeft ook betrekking op contante betalingen.

Volgens deze nieuwe wetgeving moet elke onderneming een betaling in eurobankbiljetten en -munten accepteren als de transactie plaatsvindt in de fysieke aanwezigheid van zowel de klant als de onderneming. Dit betekent dat op plaatsen zoals festivals of ziekenhuizen, cash geld moet worden geaccepteerd.

De wet maakt duidelijk dat de beschikbaarheid van elektronische betaalmethoden bedrijven niet het recht geeft om cash betalingen te weigeren. Eurobankbiljetten en -munten blijven een geldige vorm van betaling.

De Europese Centrale Bank benadrukt in dit opzicht het belang van contant geld in de samenleving. Het wordt opgemerkt dat contant geld een essentiƫle betalingsmethode blijft voor bepaalde groepen zoals ouderen, immigranten, mensen met een handicap, sociaal kwetsbare burgers en gemarginaliseerde mensen. Deze groepen zijn mogelijk minder vertrouwd of zelfs niet in staat om elektronische betaalmiddelen te gebruiken.

Er zijn veel legitieme redenen om contant te betalen in plaats van elektronisch. Contant geld wordt algemeen geaccepteerd, is snel en vergemakkelijkt de controle over de uitgaven. Bovendien, in geval van een storing in het elektronische betalingssysteem, is contant geld niet getroffen en dient het als een belangrijke back-up functie.

De Wet van 9 februari 2024 bevestigt dus het belang en de relevantie van contante betalingen binnen het economische landschap van het land. Het benadrukt dat het, ondanks de groei van digitale en elektronische betalingsopties, nog steeds belangrijk is om traditionele betaalmethoden zoals contant geld te honoreren.

Advocatenkantoor PND helpt u graag deze en andere juridische vraagstukken te begrijpen. Neem vrijblijvend contact met ons op indien u kampt met een juridische vraag.

Contactgegevens:

Volg ons op social media voor het laatste nieuws en updates:

 

Contact | Advocaten PaesenNeyensDirckx | Bree

Advocaten PaesenNeyensDirckx

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.