Een bankrekening staat op naam van één van de echtgenoten, is dat geld dan diens eigendom?


Op wiens naam een bankrekening staat, bepaalt niet per definitie aan wie de gelden van deze rekening toebehoren.

Om te bepalen van wie de gelden eigendom zijn, dient in de eerste plaats te worden gekeken naar het huwelijksvermogensstelsel.

Indien er gehuwd is met een gemeenschapsstelsel of zonder huwelijkscontract, geldt er een vermoeden dat de gelden gemeenschappelijk zijn.

Indien er gehuwd is met scheiding van goederen daarentegen, wordt vermoed dat de gelden toebehoren aan de echtgenoot op wiens naam de bankrekening staat.

Voormelde vermoedens kunnen worden weerlegd, bijvoorbeeld wanneer de betreffende echtgenoot het geld al bezat vóór het huwelijk of wanneer hij/zij het geld tijdens het huwelijk heeft ontvangen uit een schenking of erfenis.

Een ander element dat zal worden bekeken betreft de aanwending van de gelden: werd de bankrekening aangewend om huwelijkse lasten, kosten van de huishouding, e.d. mee te voldoen?

Het antwoord op de vraag naar de eigendom van de gelden is dus niet zwart-wit, maar afhankelijk van de concrete omstandigheden. 

Wenst u een advies op maat, contacteer ons gerust.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.