De nieuwe vzw-wetgeving!
Sinds 1 mei is er een nieuwe wetgeving van kracht voor vzw's. Bestaande vzw's moeten niet ongerust zijn: ze krijgen voldoende tijd om hun statuten aan te passen (ze hebben daarvoor tot 1 januari 2024 de tijd). Nieuwe vzw's moeten wel aangepaste statuten hebben als ze vanaf 1 mei 2019 statuten indienen. Ook bij aanpassingen aan statuten van bestaande vzw's moeten de statuten in overeenstemming zijn met de nieuwe wetgeving. Verder is nog één andere datum belangrijk: vanaf 1 januari 2020 worden de regels van dwingend recht uit het wetboek van toepassing (dit gaat onder meer over de regels rond bestuurdersaansprakelijkheid).
De grootste veranderingen:
- Vzw's moeten nu expliciet een belangeloos doel nastreven.
- Vzw's mogen nu onbeperkt economische activiteiten mogen ondernemen, zolang de winst niet wordt uitgekeerd maar binnen de organisatie blijft (er is wel een uitzondering voor winstuitkering binnen het kader van het belangeloos doel). Maar let op: als je economische activiteiten het leeuwendeel van je werking uitmaken zal je niet langer (de goedkopere) rechtspersonenbelasting, maar vennootschapsbelasting moeten betalen.
- Enerzijds wordt de algemene aansprakelijkheid van bestuurders beperkt (met grensbedragen) als het over een eenmalige lichte fout of onachtzaamheid van de bestuurder gaat. Anderzijds kunnen ze – nu vzw's ook een faillissementsprocedure kunnen opstarten – in sommige omstandigheden ook een extra bestuurdersaansprakelijkheid oplopen. Maar alvast een geruststelling: de aansprakelijkheid bij een faillissement is niet van toepassing voor bestuurders van kleine VZW's.
- De algemene vergadering en het bestuur kunnen evenveel leden tellen.
- De oproepingstermijn van de algemene vergadering wordt verlengd van 8 naar 15 dagen.
- Het onderscheid tussen 'grote' en 'kleine vzw's' wijzigt naar: 'kleine vzw's', 'micro vzw's'.
- Vzw's worden verplicht de uiteindelijke begunstigden te registreren in het daarvoor voorziene UBO-register.
Heeft u vragen over een bestaande of op te richten VZW aarzel niet om ons kantoor te contacteren advocaten@paesenneyens.be