Update: Vlaams Huurdecreet


Het Vlaams Huurdecreet werd afgelopen vrijdag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal in werking treden op 1 januari 2019. 

Hierbij een kort overzicht van de voornaamste wijzigingen:.

1. De huurwaarborg
Nieuwe huurders zullen vanaf 1 januari drie maanden huur moeten betalen als waarborg. Momenteel is dit nog twee maanden. 

2. Opzeggen van een overeenkomst van korte duur 
Voortaan mag de huurder een overeenkomst van minder dan 3 jaar opzeggen. Hij dient de verhuurder dan een vergoeding te betalen van anderhalve, één of een halve maand, afhankelijk van het jaar waarin hij opzegt.
De verhuurder daarentegen mag een huurovereenkomst van korte duur niet opzeggen.

3. Wie betaalt welke kosten
Welke kosten zijn nu precies voor de rekening van de eigenaar en welke voor de huurder? De Vlaamse regering zal een officiële lijst publiceren met kleine onderhoudswerken die betaald moeten worden door de huurder.  

4. Overlijden van de huurder
Wanneer de huurder overlijdt stopt het contract automatisch vanaf de tweede maand na het overlijden, tenzij de erfgenamen binnen die periode laten weten dat ze de huur willen verderzetten.
De verhuurder heeft recht op het huurgeld voor de twee maanden tussen het overlijden en de automatische stopzetting. Daarnaast heeft de verhuurder ook recht op een maand huur als vergoeding.


De veranderingen ingevolge het nieuw huurdecreet gelden enkel voor huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten. Alle overeenkomsten vóór deze datum vallen dus nog onder de huidige huurwetgeving.  

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.