Verblijfsregeling en onderhoudsgeld voor kinderen na echtscheiding of relatiebreuk


Wanneer partijen zich na het beëindigen van hun relatie tot de rechtbank wenden om maatregelen te vragen over de kinderen, zal de rechter steeds bij voorrang een gelijkmatig verdeeld verblijf (bijv. week-week) bij elke ouder onderzoeken indien één van de ouders dit wenst.

Het is echter een hardnekkig misverstand dat bij een gelijkmatig verdeeld verblijf geen onderhoudsgeld voor de kinderen moet betaald worden.

De bijdrage van elke ouder in het onderhoud en de opvoeding van de kinderen wordt o.a. berekend naar de financiële draagkracht van de partijen. Verdient één ouder substantieel meer dan de andere, dan zal hij méér moeten bijdragen. De bijdrageplicht van de ouders is evenredig met hun inkomen en hun mogelijkheden. Daarnaast wordt uiteraard rekening gehouden met de kosten van een kind (zoals eten, kleding, huisvesting, energie en nutsvoorzieningen, gezondheidskosten, cultuur en ontspanning en eventueel sparen).

Naast het betalen van een eventueel maandelijkse onderhoudsbijdrage moet elke ouder, meestal voor de helft, bij te dragen in de zogenaamde ‘buitengewone kosten’ die voor de kinderen worden gemaakt.
Vaak ontstaan er discussies of  een bepaalde kost vervat zit in de maandelijkse alimentatie dan wel een buitengewone of verblijfsoverstijgende kost is die nog moet worden gedeeld. 
Het is daarom van belang dat de financiële regeling voor de kinderen voldoende duidelijk is en niet voor interpretatie vatbaar.
Advocatenkantoor Paesen & Neyens kan u hierover adviseren of bijstaan in de procedure.
Gratis juridisch advies elke vrijdag van 09u00 - 12u00 zonder afspraak !


www.paesenneyens.beVirusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.