Camerabewaking als bewijs


Camerabeelden kunnen in principe als bewijs in rechte dienen, maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Bijvoorbeeld u hebt een broodautomaat en wil die beschermen tegen vandalisme en diefstal. Een beveiligingscamera is dan een goed idee.

De camerabeelden moeten echter op rechtmatige wijze verkregen worden. Dat betekent dat u enkel camerabewaking mag installeren indien de plaatsing tenminste één dag voor de ingebruikname van de camera's werd aangegeven bij de privacycommissie.

Ook moet de plaatsing van de camera's duidelijk zichtbaar aangegeven zijn met een specifiek pictogram. Via verborgen camera gewonnen beelden kunnen niet zomaar gebruikt worden als bewijs in de rechtbank.

Het Hof van Beroep te Antwerpen heeft in een recente uitspraak nochtans de strikte naleving van deze voorwaarden genuanceerd. De eisende partij, een bakker – eigenaar van een broodautomaat, was het slachtoffer geworden van vernielingen aan de automaat. De dader was te zien op de bewakingsbeelden van de camera op de niet-afgesloten parking van de bakkerij. De bakker toonde niet aan dat de bewakingsbeelden afkomstig van zijn bewakingscamera’s in overeenstemming waren met de wet.

Het Hof oordeelde dat de beelden, hoewel niet in overeenstemming met de wet, toch als bewijs mochten worden aangewend, omdat de betrouwbaarheid van de beelden niet was aangetast en het bewijs door middel van beelden niet in strijd was met het recht op een eerlijk proces van de dader aangezien de dader zich zowel tijdens het strafonderzoek als tijdens de gerechtelijke procedure heeft kunnen verweren.

Hoe dan ook, om het zekere voor het onzekere te nemen leeft u uiteraard best de wettelijke verplichtingen omtrent camerabewaking na.

Virusvrij. www.avast.com

$show=home

Laatste Nieuws_$type=sticky$count=4$author=0$comment=0$hide=post

Naam

domein faq nieuws
false
ltr
item
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree: Camerabewaking als bewijs
Camerabewaking als bewijs
https://2.bp.blogspot.com/-1t8Ouemfxzk/WeoHCUtwyBI/AAAAAAAAAgw/rxBa_jJYdLYm5AyZTh6Zj98uDnTAOQkwQCK4BGAYYCw/s320/image003-749341.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-1t8Ouemfxzk/WeoHCUtwyBI/AAAAAAAAAgw/rxBa_jJYdLYm5AyZTh6Zj98uDnTAOQkwQCK4BGAYYCw/s72-c/image003-749341.jpg
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree
https://www.paesenneyens.be/2018/04/camerabewaking-als-bewijs.html
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/2018/04/camerabewaking-als-bewijs.html
true
7847833037853602102
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy