Camerabewaking als bewijs


Camerabeelden kunnen in principe als bewijs in rechte dienen, maar er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Bijvoorbeeld u hebt een broodautomaat en wil die beschermen tegen vandalisme en diefstal. Een beveiligingscamera is dan een goed idee.

De camerabeelden moeten echter op rechtmatige wijze verkregen worden. Dat betekent dat u enkel camerabewaking mag installeren indien de plaatsing tenminste één dag voor de ingebruikname van de camera's werd aangegeven bij de privacycommissie.

Ook moet de plaatsing van de camera's duidelijk zichtbaar aangegeven zijn met een specifiek pictogram. Via verborgen camera gewonnen beelden kunnen niet zomaar gebruikt worden als bewijs in de rechtbank.

Het Hof van Beroep te Antwerpen heeft in een recente uitspraak nochtans de strikte naleving van deze voorwaarden genuanceerd. De eisende partij, een bakker – eigenaar van een broodautomaat, was het slachtoffer geworden van vernielingen aan de automaat. De dader was te zien op de bewakingsbeelden van de camera op de niet-afgesloten parking van de bakkerij. De bakker toonde niet aan dat de bewakingsbeelden afkomstig van zijn bewakingscamera’s in overeenstemming waren met de wet.

Het Hof oordeelde dat de beelden, hoewel niet in overeenstemming met de wet, toch als bewijs mochten worden aangewend, omdat de betrouwbaarheid van de beelden niet was aangetast en het bewijs door middel van beelden niet in strijd was met het recht op een eerlijk proces van de dader aangezien de dader zich zowel tijdens het strafonderzoek als tijdens de gerechtelijke procedure heeft kunnen verweren.

Hoe dan ook, om het zekere voor het onzekere te nemen leeft u uiteraard best de wettelijke verplichtingen omtrent camerabewaking na.

Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.