De elektronische handtekening : enige toelichting


In deze tijd van digitalisering worden meer en meer documenten en contracten elektronisch getekend. Maar wat is nu precies de juridische waarde van zo'n elektronische handtekening? Is deze evenveel waard als een klassieke handtekening met de pen? In dit blogbericht zoomen we in op de verschillende soorten elektronische handtekeningen en hun waarde in het rechtsverkeer.

Er zijn drie soorten elektronische handtekeningen die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het soort document dat moet worden ondertekend: gewone elektronische handtekening (SES), geavanceerde elektronische handtekening (AES) en gekwalificeerde elektronische handtekening (QES).

De gewone elektronische handtekening kan voor de meeste commerciële of consumentenovereenkomsten worden gebruikt en heeft minder verificatie nodig dan de andere twee. Voorbeelden hiervan zijn het invoeren van een pincode of wachtwoord, een gescande handtekening, of het aanklikken van een "Ik ga akkoord"-knop.

De geavanceerde elektronische handtekening vereist extra stappen voor authenticatie en garandeert authenticiteit en integriteit. Voorbeelden hiervan zijn de handtekeningen geplaatst via softwareproducten zoals DocuSign, Adobe Sign en SignHere.

De gekwalificeerde elektronische handtekening is de meest uitgebreide vorm van elektronische handtekening, en gelijkwaardig aan een handgeschreven, met de pen geplaatste handtekening. Het is een specifieke implementatie van een elektronische handtekening die voldoet aan de specificaties van een overheid. Het meest gekend is Itsme.

Hoewel de elektronische handtekeningen op grote schaal worden aanvaard en gebruikt, zijn er toch een aantal documenten waarvoor de wetgever nog een klassieke handtekening vereist, zoals bepaalde vennootschapsdocumenten, belastingaangiften en -aanvragen etc.

Het gebruik van elektronische handtekeningen neemt toe, en dat is een goede zaak. Maar het is belangrijk om de juridische waarde van de verschillende soorten elektronische handtekeningen te begrijpen, om zo de juiste keuze te kunnen maken.paesen-neyens-dirckx

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.