Verkeersregels voor wielertoeristen: een opfrissing bij de start van het wielerseizoen


In maart beginnen de meeste wielerclubs weer aan hun activiteiten. Een seizoen vol pedaalkracht en mooie ritjes ligt voor ons, maar even belangrijk als de conditie is het naleven van de verkeersregels. Zowel voor individuele fietsers als voor groepen zijn er specifieke regels opgesteld. Hoe zat dat ook alweer?

Individuele fietsers en fietsgroepen: Ken je plaats

Wanneer je met een groep van minder dan 15 fietsers rijdt, dan gelden de regels voor individuele fietsers. Let op, er komt een verandering in de Wegcode aan: de definitie van 'fietsen in groep' wordt verminderd van 15 naar 10 fietsers. De invoering hiervan zal echter niet voor 2025 zijn.

Tot dan geldt: alleen als je met vijftien of meer personen fietst, óf als het beschikbare fietspad onberijdbaar is (bijvoorbeeld door werkzaamheden), mag je als fietser gebruik maken van de rijbaan. 

Volg de voorrangsregels

Ook in een groep fietsers gelden uiteraard de voorrangsregels. Je mag niet door rood licht fietsen, zelfs niet als het voor een deel van je groep nog groen was. Als groep dien je ook te stoppen en voorrang te geven bij zebrapaden waar voetgangers willen oversteken. 

Naast elkaar fietsen ?

In een groep mag je met twee naast elkaar fietsen op voorwaarde dat de groep bij elkaar blijft en er slechts gebruik wordt gemaakt van de rechterrijstrook van de rijbaan. Als de rijbaan niet is verdeeld in rijstroken, mag de groep niet meer dan de breedte van een rijstrook of de helft van de rijbaan in beslag nemen. Chauffeurs dienen minimaal 1,5 meter afstand te bewaren wanneer ze de fietsers inhalen. Binnen de bebouwde kom is dit 1 meter.

Voor grote groepen (minstens 51 en hoogstens 150 fietsers) gelden specifieke bijkomende regels.

Naarmate we allemaal onze fiets bovenhalen voor een nieuw seizoen, is het belangrijk om deze regels in acht te nemen. Veiligheid en respect voor de verkeersregels zorgen voor een sportieve en plezierige fietservaring. Laten we er samen een geweldig én veilig wielerseizoen van maken!

Image description

Contact | Advocaten PaesenNeyensDirckx | Bree

Advocaten PaesenNeyensDirckx

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.