Heeft u al een Valentijnscadeau?


Het is weer bijna Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar verwennen met cadeaus, van bloemen en chocolade tot sieraden en verrassingsreizen. Maar wat als je Valentijnsgift niet in de smaak valt of als er iets mis is met het gekochte item? Maak je geen zorgen! Het Belgisch Wetboek Economisch Recht voorziet in een herroepingsrecht, een soort 'afkoelperiode', die consumenten beschermt bij aankopen op afstand of buiten de gebruikelijke verkoopruimte.

Wat is het herroepingsrecht?

Het herroepingsrecht, zoals gedefinieerd in boek VI van het Wetboek Economisch Recht, geeft consumenten het recht om binnen een bepaalde periode af te zien van een aankoop, zonder opgave van redenen en zonder betaling van een boete. De meeste mensen weten dat dit recht bestaat, maar de specifieke voorwaarden en uitzonderingen zijn niet altijd even duidelijk.

Hoe werkt het herroepingsrecht?

Als u een product of dienst online, telefonisch of buiten de winkel (bijv. thuisverkoop) heeft besteld, heeft u recht op een bedenktijd van 14 dagen. Deze termijn begint te lopen vanaf de dag na de levering van het product of de dag na het sluiten van de dienstenovereenkomst.

Wordt u deze Valentijnsdag verrast met een online cursus schilderen, maar blijkt dat uw artistieke vaardigheden toch te wensen overlaten? Of misschien heeft u voor uw partner een speciaal gemaakte hartvormige hanger besteld, maar is de kwaliteit ervan teleurstellend? In dergelijke gevallen kunt u beroep doen op uw herroepingsrecht.

Enkele uitzonderingen op het herroepingsrecht

Houd er wel rekening mee dat het herroepingsrecht niet altijd geldt. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals voor op maat gemaakte of gepersonaliseerde goederen, voor bederfelijke producten, voor digitale inhoud waarvan de levering met uw voorafgaande toestemming is begonnen, of voor diensten die volledig zijn uitgevoerd binnen de herroepingstermijn.

Dus die gepersonaliseerde liefdesgedichtenbundel die u online gekocht heeft voor uw geliefde dezer Valentijnsdag? Als u niet tevreden bent over de gedichten, kunt u het product helaas niet retourneren. Datzelfde geldt voor die heerlijke doos pralines die u telefonisch hebt besteld.

Conclusie

Valentijnsdag is een prachtige gelegenheid om uw liefde te betuigen met een attent cadeau, maar het is even belangrijk om uw rechten als consument te kennen. Dankzij het herroepingsrecht beschikt u over een juridisch vangnet mocht er iets misgaan met uw aankoop. Maar vergeet niet: het belangrijkste cadeau op Valentijnsdag is liefde, en die is altijd perfect, zonder herroepingsrecht!

Image description

Advocaten & bemiddelaars | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Wilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.