Aansprakelijkheid bij schade veroorzaakt door bomen: Wat u moet weten?


Aansprakelijkheid bij schade veroorzaakt door bomen: Wat u moet weten ?

Kan u aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door uw bomen bij de buren ?

Volgens het Burgerlijk Wetboek kan een persoon aansprakelijk worden gehouden voor schade veroorzaakt door een object, in dit geval een boom, waarvan hij of zij de bewaarder is. Er zijn drie voorwaarden om deze aansprakelijkheid vast te stellen:

  1. De persoon die als aansprakelijk wordt beschouwd, moet de bewaarder van de boom zijn.
  2. De boom moet een gebrek vertonen (dat wil zeggen, er moet worden aangetoond dat de boom een abnormale eigenschap heeft die schade kan veroorzaken).
  3. Door dit gebrek moet er schade zijn toegebracht aan een derde partij (in dit geval de buur).

Als aan deze drie voorwaarden is voldaan, kan de buur de bewaarder van de boom aansprakelijk stellen voor de schade. Let op: het is niet altijd noodzakelijk om aan te tonen dat de bewaarder van de boom zelf een fout heeft begaan. Het volstaat om te bewijzen dat er een actie, verzuim of gedrag heeft plaatsgevonden dat aan de de bewaarder van de boom kan worden toegeschreven en die de buitensporige hinder heeft veroorzaakt.

Daarom wordt het sterk aangeraden voor eigenaren om hun bomen regelmatig te onderhouden en te inspecteren, vooral als deze zich dicht bij de eigendomsgrenzen bevinden. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen potentiƫle problemen vroeg opsporen en voorkomen, waardoor de kans op schade aan omliggende eigendommen aanzienlijk wordt verminderd.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat uw brandverzekeraar een rol kan spelen in dit scenario. In veel gevallen kan de brandverzekering dekking bieden voor schade veroorzaakt door omvallende bomen, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hoewel specifieke polissen kunnen verschillen, is de dekking voor brandverzekeringen meestal beperkt tot schade aan het verzekerde eigendom en de inhoud ervan (hierbij zijn bijv. voertuigen vaak uitgesloten). Bij twijfel, altijd uw verzekeraar raadplegen om te bepalen wat uw polis dekt.

Tot slot is het belangrijk te onthouden dat indien, ondanks al uw inspanningen, er toch schade ontstaat, u mogelijks verantwoordelijk wordt gehouden voor de kosten van de schade. Het is altijd raadzaam om in dergelijke situaties juridisch advies in te winnen om volledig op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten.

Bij Advocatenkantoor Paesen-Neyens-Dirckx, zijn we onderlegd in verschillende rechtsgebieden, waaronder aansprakelijkheidsrecht. We staan klaar om u te helpen met uw juridische vragen en problemen.

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Wilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.