Stedenbouwkundige overtreding en de aansprakelijkheid van aannemer, architect of bouwpromotor


Strafrechtelijke aansprakelijkheid

Aannemers en architecten kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld als mededaders van stedenbouwkundige inbreuken. Het negeren van illegale constructies kan ernstige gevolgen hebben, inclusief strafrechtelijke vervolging.

Burgerrechtelijke aansprakelijkheid

Overeenkomsten met betrekking tot illegale werken kunnen nietig worden verklaard. Dit betekent dat contracten ongeldig kunnen worden verklaard en dat claims kunnen worden afgewezen. De financiële en juridische consequenties kunnen aanzienlijk zijn.

Risico's en gevolgen

Het risico op strafrechtelijke veroordelingen en burgerrechtelijke aansprakelijkheid is reëel voor aannemers, architecten en bouwpromotoren. Het negeren van stedenbouwkundige regels kan leiden tot boetes, schadevergoedingen en reputatieschade.

Recente rechtspraak

Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat een koopovereenkomst nietig kan worden verklaard als een bouwpromotor zich verbindt tot de bouw volgens 'nog te regulariseren plannen'. Deze uitspraak illustreert de striktheid waarmee de rechtbanken illegale praktijken benaderen.

Bescherm uw belangen

Het is van cruciaal belang dat aannemers, architecten en bouwpromotoren zich bewust zijn van de risico's en tijdig juridisch advies inwinnen. Een gespecialiseerde advocaat kan helpen om de juiste stappen te zetten en de belangen van alle betrokken partijen te beschermen.

Neem vandaag nog contact op met Advocatenkantoor Paesen-Neyens-Dirckx voor info over bouwdossiers !

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Contact | Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree

Wilt u dat Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

ONTDEK MEER

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.