Mag een kotbaas zomaar de huurprijs verhogen?


In nagenoeg alle sectoren werden de afgelopen tijd prijsstijgingen doorgevoerd. Zo werd ook in veel gevallen de prijs van studentenkoten aanzienlijk duurder dan het voorgaande (academie)jaar.

De vraag is, mag een kotbaas dit zomaar?

Het is zo dat de kotbaas éénmaal per jaar de huurprijs mag indexeren, en dit ten vroegste na het verstrijken van 1 jaar. Indien u dus een kot huurt sinds de aanvang van het vorige academiejaar (2021-2022), mag de kotbaas bij de aanvang van dit academiejaar de huurprijs indexeren.

Indien de kotbaas van deze mogelijkheid gebruik maakt, is hij wel verplicht u hiervan schriftelijk in kennis te stellen.

Vaak dient naast de huurprijs ook een bedrag te worden betaald voor de nutsvoorzieningen.

Indien uw kotbaas werkt met voorschotten en hij op het einde van het jaar een afrekening stuurt, kan hij niet eenzijdig de voorschotten verhogen. Mogelijks zal de eindafrekening aan het einde van dit jaar dan wel fors hoger uitvallen, gelet op de actuele energieprijzen. Om dit te vermijden kan in onderling overleg het voorschot wel worden verhoogd.

Indien uw kotbaas werkt met een vast bedrag voor de nutsvoorzieningen, betaalt u enkel dit bedrag en staat dit los van uw werkelijke verbruik of de werkelijke prijzen. De kotbaas kan dit vast bedrag niet eenzijdig aanpassen, ook niet indien aan het einde van het jaar blijkt dat het vast bedrag dat hij heeft aangerekend ontoereikend was. Voor het jaar nadien kan het vast bedrag wel worden aangepast.

Heeft u vragen omtrent uw huurcontract, stel ze ons gerust.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.