Het alcoholslot


Wanneer er sprake is van een zware alcoholintoxicatie (vanaf 0,78 mg/l  uitgeademde alveolaire lucht ofwel 1,8 promille) is de Politierechter wettelijk verplicht een alcoholslot op te leggen.

De rechter kan enkel van deze verplichting afwijken indien op expliciete wijze wordt gemotiveerd waarom hij beslist dit niet te doen (o.a. rekening houdende met het gunstig strafrechtelijk verleden van de beklaagde, het uitzonderlijk karakter van de feiten, de concrete feitelijke omstandigheden en de persoonlijkheid, het probleeminzicht en de ingesteldheid van de beklaagde).

Deze mogelijkheid van de rechter om geen alcoholslot op te leggen bestaat niet wanneer er sprake is van recidive (nieuwe veroordeling van de bestuurder binnen de drie jaar voor een alcoholintoxicatie van 1,2 promille). 

De bestuurder die wordt veroordeeld tot een alcoholslot (minimumduur 1 jaar) ontvangt een bijzonder rijbewijs met vermelding van een code (deze code betekent dat de houder van het rijbewijs enkel een voertuig mag besturen dat uitgerust is met een alcoholslot).

De kosten van het alcoholslot zijn aanzienlijk en bevatten enerzijds de installatie- en aankoopkosten (van € 2500 tot € 4000) en anderzijds de kosten van het wettelijke omkaderingsprogramma (tussen € 1200 en € 2200).

Het is belangrijk om aan de Politierechter te vragen om in het vonnis te voorzien dat deze kosten in mindering mogen worden gebracht van de te betalen boete.

Voor meer info neem gerust contact met ons op.

CONTACTEER ONS

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.