Geld overmaken aan uw kinderen - waar op letten ?

 


Uw kind wil een huis kopen of een zelfstandige zaak beginnen en u als ouder(s) wil hem/haar hierbij financieel steunen.

De meest gebruikte manier is de klassieke hand- of bankgift. Op zo'n schenking moet uw kind geen schenkingsrechten betalen en ook geen successierechten op voorwaarde dat u niet overlijdt binnen de drie jaar na de hand- of bankgift. 

Uw financiële steun gebeurt dus best via een bankoverschrijving zodat u de datum van schenking kan aantonen aan de fiscus. 

Ook even opletten op welke rekening u het geld overmaakt. Is dit een gemeenschappelijke rekening die uw kind heeft met zijn/haar partner en wordt het geld aangewend met het oog op de aanschaf van een gemeenschappelijk goed (bijv. een woning) dan zou, indien er een einde komt aan de relatie, de schenking kunnen worden beschouwd als gedaan aan uw kind én zijn/haar partner.

Indien u dus de bedoeling heeft om het geld enkel te schenken aan uw kind, dan schrijft u het geld best over op een rekening die enkel op naam staat van uw kind.

Om nadien iedere discussie uit te sluiten maakt u best tevens een overeenkomst op, nadat de overschrijving is gebeurd, ondertekend door u en uw kind waarin duidelijk wordt vermeld dat het geld werd overgeschreven met de bedoeling om het te schenken aan uw kind en waaruit blijkt dat uw kind de schenking aanvaardt.

Een dergelijke overeenkomst ('pacte adjoint') is voor de fiscus, op voorwaarde dat deze correct is opgesteld, een sluitend bewijs van de bankgift.

Heeft u hierover nog vragen ? Neem gerust contact.

www.paesenneyens.be

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.