Verkeersinbreuken met de bedrijfswagen: identificatieplicht van de werkgever


Wanneer een verkeersovertreding wordt begaan, identificeert men meestal de overtreder pas achteraf op basis van de nummerplaat.

Wanneer het voertuig is ingeschreven op naam van een natuurlijke persoon, dan geldt het wettelijk vermoeden dat degene op wiens naam het voertuig is ingeschreven ook de bestuurder was.

Wanneer het echter gaat om een bedrijfswagen, is dit vermoeden uiteraard niet van toepassing aangezien een vennootschap of rechtspersoon geen voertuig kan besturen.

Om die reden bestaat er een wettelijke verplichting in hoofde van de vennootschap of haar zaakvoerder om binnen de 15 dagen aan de gerechtelijke instanties mee te delen wie op het ogenblik van de overtreding met het voertuig reed. Daartoe dient het gestandaardiseerd formulier tijdig te worden teruggestuurd. 

Voormelde informatieverplichting geldt in alle gevallen, dus ook indien de overtreding niet wordt betwist of de boete zelfs al is betaald.

Het niet naleven van de informatieverplichting door de vennootschap of haar zaakvoerder vormt een afzonderlijk misdrijf. Wie de informatieverplichting niet naleeft riskeert een geldboete van minstens € 1.600 als zaakvoerder en van minstens € 4.000 als vennootschap.

De boodschap is dus om bij te houden wie op welk moment welke bedrijfswagen bestuurt en de identiteit van de bestuurder tijdig mee te delen wanneer deze een verkeersovertreding heeft begaan.

Uiteraard kan de bestuurder, die een dagvaarding ontvangt om voor de Politierechtbank te verschijnen, in het kader van de rechtsbijstand in de verzekeringspolis van het bedrijfsvoertuig beroep doen op een advocaat naar keuze om zich te laten bijstaan voor de rechtbank. Hetzelfde geldt voor de zaakvoerder of de vennootschap die voor de rechtbank moet verschijnen wegens inbreuk op voornoemde identificatieplicht.

$show=home

Laatste Nieuws_$type=sticky$count=4$author=0$comment=0$hide=post

Naam

domein faq nieuws
false
ltr
item
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree: Verkeersinbreuken met de bedrijfswagen: identificatieplicht van de werkgever
Verkeersinbreuken met de bedrijfswagen: identificatieplicht van de werkgever
https://1.bp.blogspot.com/-YxKUzDYuACI/XsU7pWGwjXI/AAAAAAAAAwE/IPKzs7i9hEAS8fCtRZIB4yf7L3cPQ4w7ACK4BGAYYCw/s320/image-764783.png
https://1.bp.blogspot.com/-YxKUzDYuACI/XsU7pWGwjXI/AAAAAAAAAwE/IPKzs7i9hEAS8fCtRZIB4yf7L3cPQ4w7ACK4BGAYYCw/s72-c/image-764783.png
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree
https://www.paesenneyens.be/2020/05/verkeersinbreuken-met-de-bedrijfswagen.html
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/2020/05/verkeersinbreuken-met-de-bedrijfswagen.html
true
7847833037853602102
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy