Studenten die niet meer naar hun kot kunnen - wat met de huurprijs?


Veel studenten die een kot huren vragen zich af of ze nog wel de volledige huurprijs moeten betalen nu ze ingevolge de door de overheid getroffen maatregelen tijdelijk niet meer naar hun kot mogen als ze op hun thuisadres verblijven.
  • Principe
In principe dient de huurovereenkomst te worden nageleefd. Ook al treft de student geen fout dat het kot voor een bepaalde tijd niet zal worden gebruikt. Hij/zij dient in principe de huurovereenkomst te respecteren en dus ook de volledige huur te betalen.
  • Minnelijke aanpassing huurprijs
Wij raden de huurder aan om samen met de verhuurder tot een minnelijke oplossing te komen, bijvoorbeeld om de huurprijs in onderling overleg tijdelijk te verlagen (er is immers ook geen verbruik van nutsvoorzieningen in de lockdownperiode wanneer de student niet op kot verblijft).

Aan verhuurders wordt gevraagd om op redelijke wijze om te gaan met eventuele verzoeken tot tijdelijke opschorting van betaling.  
  • Overmacht
De huurder zou overmacht kunnen inroepen. Studenten kunnen immers het genot van de studentenkamer niet hebben wanneer ze thuis zitten aangezien de verplaatsing naar hun kot geen essentiĆ«le verplaatsing is. 

Noch de verhuurder, noch de huurder zijn verantwoordelijk voor het feit dat de student tijdelijk het genot niet kan hebben. Voor de student is dit dus een zaak van overmacht, want de oorzaak ligt bij de beslissing door de overheid. Volgens de risicotheorie dient de verhuurder het risico hiervan te dragen zodat in dat geval geen huur zou verschuldigd zijn voor de periode dat de student het genot niet kan hebben van zijn/haar kot.

Indien de verhuurder een marktpartij is en de huurder een consument, dan is het recht om overmacht in te roepen zelfs als dwingend recht verankerd in het Wetboek Economisch Recht. (http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/loi_a1.pllanguage=nl&cn=2013022819&caller=list&fromtab=wet

Deze denkwijze is echter onder voorbehoud. De rechters zullen zich hierover nog moeten uitspreken.

Wij volgen de rechtspraak op de voet en zullen u verder informeren van zodra het standpunt van de rechtbanken hierover gekend is.

Heeft u vragen over uw huurcontract, contacteer ons gerust telefonisch op 089/25.85.25 of per e-mail advocaten@paesenneyens.be.
Wij werken in deze periode achter gesloten deuren maar blijven dagelijks bereikbaar tijdens de kantooruren. 

$show=home

Laatste Nieuws_$type=sticky$count=4$author=0$comment=0$hide=post

Naam

domein faq nieuws
false
ltr
item
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree: Studenten die niet meer naar hun kot kunnen - wat met de huurprijs?
Studenten die niet meer naar hun kot kunnen - wat met de huurprijs?
https://4.bp.blogspot.com/-aOy80UpftHk/XoWpBJyM1qI/AAAAAAAAAvI/xP8T3-IIqnoaspWQA5m_ikyEkQQxFKEqACK4BGAYYCw/s320/image-759695.png
https://4.bp.blogspot.com/-aOy80UpftHk/XoWpBJyM1qI/AAAAAAAAAvI/xP8T3-IIqnoaspWQA5m_ikyEkQQxFKEqACK4BGAYYCw/s72-c/image-759695.png
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree
https://www.paesenneyens.be/2020/04/studenten-die-niet-meer-naar-hun-kot.html
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/2020/04/studenten-die-niet-meer-naar-hun-kot.html
true
7847833037853602102
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy