Wat als u niet kan gaan stemmen?


Komende zondag trekken we met z'n allen naar de stembus. België kent nog steeds de stemplicht, zodat u er niet voor kan kiezen om niet te gaan stemmen.

In slechts enkele gevallen is het niet verplicht om te gaan stemmen, zoals:
  • Personen die ziek zijn of een handicap hebben en daardoor niet kunnen gaan stemmen, hoeven dit niet te doen mits medisch attest van een arts.
  • Indien u omwille van uw beroep niet kan gaan stemmen dient u een attest van uw werkgever voor te leggen.
  • Indien u op de dag van de verkiezing voor uw beroep in het buitenland verblijft, dient eveneens een attest van de werkgever te worden voorgelegd. 
  • Indien u als student om studieredenen niet naar het stembureau kan gaan, dient u een attest van de (hoge)school of universiteit voor te leggen.
  • Verblijft u op de dag van de stemming tijdelijk in het buitenland, dan hebt u een attest van de burgemeester nodig. Om dit attest te verkrijgen dienen bewijzen te worden aangeleverd, bijvoorbeeld tickets of een reservatie. 
Indien u zelf niet in de mogelijkheid bent om te gaan stemmen, kan u een volmacht geven aan een persoon naar keuze. Het modelformulier van een volmacht is te downloaden op www.vlaanderenkiest.be

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.