Wat is er veranderd sinds 1 januari 2018?  1. Verkeersboetes stijgen

Vanaf 1 januari worden de boetes die door een strafrechter worden uitgesproken duurder. Dat betekent ook dat de vele verkeersovertredingen die voor de politierechtbank belanden met dertig procent zullen stijgen. Dat komt omdat de opdeciemen worden verhoogd van 6 naar 8. Dat cijfer is de vermenigvuldigingsfactor die rechters toepassen op de uitgesproken boete. Een voorbeeld: de minimumstraf voor gsm’en achter het stuur is 20 euro. De reële boete bedroeg tot nu toe 20 x 6 = 120 euro. Vanaf 1 januari wordt dat 20 x 8 = 160 euro. Een verhoging van 40 euro dus.

  1. Onderscheid klein beschrijf – groot beschrijf afgeschaft

Wie in de toekomst een huis koopt, zal daar 7 procent registratierechten op moeten betalen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Nu bedragen de registratierechten in sommige gevallen vijf procent en in andere tien procent, afhankelijk van het kadastraal inkomen. Dat onderscheid wordt afgeschaft. Er komt wel een extra vermindering voor huizen die minder dan 200.000 euro kosten.

  1. Zieke zelfstandigen hebben sneller recht op uitkering

Zelfstandigen die ziek vallen hebben vanaf 1 januari al na twee weken recht op een uitkering van hun ziekenfonds. Voorlopig hebben zelfstandigen en meewerkende echtgenoten pas na één maand recht op zo'n uitkering. Na een zogenaamde carensperiode van twee weken heeft een zelfstandige voortaan recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.


Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.