Lot van huurovereenkomst bij overlijden van huurder of verhuurder


Het ontwerp van het Vlaamse Huurdecreet voert een aantal belangrijke wijzigingen in m.b.t. de verhuring van “een voor bewoning bestemd goed of een deel ervan”, in het Vlaams Gewest.

Volgens de huidige voorschriften loopt een huurovereenkomst na het overlijden van de huurder of de verhuurder gewoon verder, waarbij de erfgenamen in de rechten en plichten van de overleden huurder of verhuurder treden.

De nieuwe toekomstige regeling in het Vlaamse Huurdecreet zal een onderscheid maken naargelang de huurder overlijdt, dan wel de verhuurder.

Ingeval de verhuurder overlijdt blijft de huurovereenkomst bestaan. Hier blijft de oude regeling dus gelden. De huurder kan de huurovereenkomst verderzetten met de erfgenamen van de verhuurder.

Ingeval de huurder overlijdt geldt een nieuwe regeling, namelijk:

  • Uiterlijk tegen het einde van de tweede maand na het overlijden van de huurder, kunnen de erfgenamen van de huurder aan de verhuurder meedelen dat zij de huurovereenkomst willen verderzetten. De huurovereenkomst loopt in dit geval gewoon verder en de erfgenamen nemen vanaf de datum van overlijden alle huurverplichtingen op zich.
  • Laten de erfgenamen tegen het einde van de tweede maand na het overlijden weten dat ze het contract niet verderzetten of laten ze niets weten aan de verhuurder, dan eindigt het huurcontract van rechtswege op deze datum.  In deze hypothese zijn de erfgenamen een schadevergoeding van één maand huur verschuldigd, bovenop de vervallen huur (2 maanden) sedert het overlijden.
Met de nieuwe regeling kan er dus ten laste van erfgenamen niet meer dan drie maanden bijkomende huur verschuldigd zijn na het overlijden.

Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.