Kraken eindelijk strafbaar gesteldDe wet die kraken strafbaar stelt werd zopas gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en is op 16 november van kracht geworden.

Concreet wordt met de wet de burgerlijke procedure aanzienlijk versterkt en wordt de rol van de vrederechter cruciaal, zodat één en ander ook sneller kan verlopen. Indien de eigenaar van het gekraakte pand ervoor kiest om naar de vrederechter te gaan, kan de uithuiszetting van de kraker reeds gebeuren binnen de tien dagen.

De eigenaar kan er ook voor opteren om meteen een strafklacht in te dienen tegen de kraker. Hij kan dan tegelijk aan de procureur des Konings vragen om in afwachting reeds een bevel tot uithuiszetting uit te vaardigen. Indien de kraker zelfs na het bevel van de procureur het pand niet ontruimt, kan de klager in beroep gaan en komt hij opnieuw terecht bij de vrederechter.
Wanneer de kraker van het pand na de uithuiszetting door de vrederechter het pand niet ontruimt, is die weigering tot ontruiming van de kraker op zich een misdrijf, ook zonder klacht. In dat geval kan de kraker worden aangehouden en in voorkomend geval van zijn vrijheid worden benomen.

Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.