Wat verandert er vanaf 1 oktober?


  1. Voorlopig rijbewijs
 Vanaf 1 oktober moet je minstens negen maanden oefenen vooraleer je een rijexamen mag afleggen, en wie zoon of dochter wil leren rijden, moet voortaan ook drie uur naar de les. Personen die vanaf 1 oktober 2017 hun voorlopig rijbewijs aanvragen, zullen bovendien een terugkommoment moeten volgen na het behalen van het definitief rijbewijs.


  1. Rijbewijs dronken fietsers
Rechters zijn met ingang van 1 oktober 2017 niet meer verplicht het autorijbewijs van dronken fietsers in te trekken. Fietsers die in dronken toestand door een agent worden betrapt, riskeerden tot nu toe naast een fikse geldboete ook de intrekking van hun rijbewijs. Door een nieuwe wet is de rechter bij dronkenschap niet langer verplicht het rijbewijs in te trekken. De mogelijkheid blijft wel bestaan.


  1. Deeltijds werk
Bepaalde aspecten van het deeltijds werk zijn vereenvoudigd en gemoderniseerd. De nadruk wordt gelegd op het verlichten van de administratieve verplichtingen die de werkgever moet vervullen.

Daarnaast verhoogt vanaf 1 oktober 2017 het krediet van bijkomende prestaties waarvoor geen overurentoeslag verschuldigd is, voor deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster en een flexibele arbeidsregeling (wisselend aantal uren per week met wisselende dagen en uren).

Een deeltijdse werknemer die meer uren presteert dan het aantal arbeidsuren dat hij contractueel moet presteren, verricht daarom nog niet noodzakelijk overuren waarvoor hij recht heeft op een overurentoeslag.  In functie van het soort uurrooster is er namelijk een 'krediet' van bijkomende uren vastgelegd waarvoor geen toeslag verschuldigd is. Voor de overige bijkomende uren is er dan wel een ‘meerurentoeslag’ verplicht : 50% voor prestaties op een werkdag, 100% voor prestaties op een zon- of feestdag.

Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.