Vernieuwing van het erf- en schenkingsrechtIn België kunnen ouders hun kinderen niet onterven.
Een deel van de erfenis, het reservataire deel, moet verplicht terechtkomen bij de erfgenamen in rechte lijn (kinderen, kleinkinderen,…). De rest van het vermogen, het beschikbare deel, kan de erflater nalaten aan wie hij maar wil. Tot nu hing die wettelijke reserve af van het aantal kinderen: hoe meer kinderen, hoe kleiner het beschikbare deel.

In het nieuwe erfrecht is het reservataire deel voor de kinderen beperkt tot de helft van de nalatenschap, ongeacht het aantal kinderen. De manoeuvreerruimte wordt dus groter voor wie iets wil nalaten aan bijvoorbeeld de kinderen van zijn nieuwe partner, aan een goed doel of rechtstreeks aan zijn kleinkinderen.  

Ook betreffende schenkingen zal één en ander veranderen.

Een schenking aan toekomstige erfgenamen is eigenlijk een voorschot op de erfenis. De schenking moet na het overlijden in de aangifte van de nalatenschap worden vermeld en maakt deel uit van het geheel dat onder de erfgenamen wordt verdeeld. Bij roerende goederen wordt de waarde bepaald op het moment van de schenking, bij onroerende goederen op het moment van het overlijden.

Stel dat ouders aan hun zoon een appartement aan zee schenken dat 200.000 euro waard is, en aan hun dochter een effectenportefeuille van dezelfde waarde. Heel wat jaren later overlijden de ouders. De effecten zijn dan 400.000 euro waard en de prijs van het appartement is gestegen tot 300.000 euro. In de aangifte van de nalatenschap staat 200.000 euro, of de oorspronkelijke waarde, vermeld voor de effecten, en 300.000 euro, of de huidige waarde, voor het appartement. Het verschil tussen beide schenkingen bedraagt 100.000 euro, waarvan de broer de helft aan zijn zus moet geven.  

In het nieuwe erfrecht moet de erfgenaam de waarde van een geschonken goed aanpassen aan de inflatie vanaf de schenking tot het overlijden. Onroerende en roerende goederen worden dus voortaan gelijk behandeld.

De nieuwe regels zijn van toepassing op nalatenschappen die openvallen vanaf 1 september 2018. Voor overlijdens voor die datum zijn de oude regels van toepassing.

Virusvrij. www.avast.com

$show=home

Laatste Nieuws_$type=sticky$count=4$author=0$comment=0$hide=post

Naam

domein faq nieuws
false
ltr
item
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree: Vernieuwing van het erf- en schenkingsrecht
Vernieuwing van het erf- en schenkingsrecht
https://4.bp.blogspot.com/-KP0iFXjQJgA/WeDL_MTZgZI/AAAAAAAAAgU/sJdjde_gS-Mgxh9kXi3di0QHC4ksw7biwCK4BGAYYCw/s320/image001-707791.png
https://4.bp.blogspot.com/-KP0iFXjQJgA/WeDL_MTZgZI/AAAAAAAAAgU/sJdjde_gS-Mgxh9kXi3di0QHC4ksw7biwCK4BGAYYCw/s72-c/image001-707791.png
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree
https://www.paesenneyens.be/2017/10/vernieuwing-van-het-erf-en.html
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/2017/10/vernieuwing-van-het-erf-en.html
true
7847833037853602102
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy