Betaalt de rechtsbijstandverzekering de kosten van uw advocaat?Naar schatting de helft van de bevolking heeft de voorbije tien jaar een advocaat onder de arm genomen.

Wat veel mensen evenwel niet weten is dat in veel gevallen de volledige kosten van een advocaat alsook de gerechtskosten betaald worden door de rechtsbijstandverzekering.

Het doel van een rechtsbijstandverzekering is niet de schade die u heeft geleden of veroorzaakt te vergoeden maar is de kosten van verdediging (advocatenkosten) en de gerechtskosten (inclusief kosten expert) ten laste te nemen zonder vrijstelling en zonder dat uw premie nadien omhoog gaat.

Zo zal uw rechtsbijstandverzekering o.a. tussenbeide komen in volgende geschillen:

  • Verkeersrecht (verdediging in strafzaken en burgerlijke zaken) :

Bijvoorbeeld u wordt gedagvaard voor de Politierechtbank wegens een snelheidsovertreding, rijden door het rood licht, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, u raakt gewond in een verkeersongeval, ... Of u heeft schade geleden bij een verkeersongeval en er is betwisting over de aansprakelijkheid.

In deze gevallen zal de rechtsbijstandverzekering van uw autopolis de advocatenkosten en gerechtskosten betalen.

  • Misdrijven, onrechtmatige daad, burenhinder

U bent slachtoffer van een misdrijf (diefstal, slagen en verwondingen, ...), u loopt schade op door een fout van een derde, u heeft zelf schade berokkend aan iemand anders, u werd als fietser of voetganger aangereden door een auto, u heeft een geschil met uw buur.

In deze gevallen zal de rechtsbijstandverzekering van uw familiale polis tussenkomen ter dekking van de kosten van uw verdediging.

Wanneer u een uitgebreide rechtsbijstandpolis heeft afgesloten is er dekking in nagenoeg alle domeinen waarin zich een geschil kan voordoen:
  • contractuele geschillen (bijv. de meubels die werden geleverd komen niet overeen met de bestelling, uw loodgieter heeft een herstelling slecht uitgevoerd, ...)
  • vastgoedrecht en bouwrecht
  • huurrecht (verhuurders kunnen een aparte verzekering afsluiten voor huurgeschillen)
  • personen- en familierecht (geschillen over erfenis, echtscheiding, ...)
  • administratief recht
  • arbeidsrecht

Dergelijke uitgebreide rechtsbijstandverzekering kan u reeds afsluiten voor een relatief laag bedrag per maand.

Een eenvoudige rechtsbijstandverzekering (autopolis, familiale polis) kost u zelfs slechts enkele euro’s per maand.

Minister van Justitie Koen Geens wil mensen sensibiliseren om een globale rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mensen met dergelijke rechtsbijstandverzekering laten zich immers niet afschrikken door gerechtskosten of door een kapitaalkrachtige tegenpartij die meer middelen heeft om te procederen, wat de toegang tot justitie bevordert. Concrete voorstellen zijn er nog niet, maar de minister denkt er bijvoorbeeld aan om gezinnen een belastingvermindering toe te kennen als ze een premie voor de rechtsbijstandsverzekering betalen.

Heeft u een geschil of een schadegeval of werd u gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank contacteer dus onmiddellijk uw verzekeringsmakelaar of Advocatenkantoor Paesen & Neyens aan wie u de gegevens van uw verzekering bezorgt. U kan immers steeds zelf uw advocaat kiezen ook al stelt de verzekering haar eigen advocaat voor.

Ons kantoor heeft een jarenlange expertise in verkeers- en aansprakelijkheidsdossiers en zal u met kennis van zaken adviseren en bijstaan.

Virusvrij. www.avast.com

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.