Strafboetes pak duurder door verhoging opdecimes


Strafboetes pak duurder door verhoging opdecimes

De opdecimes voor strafrechtelijke geldboeten zijn op 1 januari 2017 gestegen van 50 naar 70. Dit betekent dat de boetes uit o.a. het strafwetboek niet meer met factor 6 maar met factor 8 moeten worden vermenigvuldigd.

Bijvoorbeeld een veroordeling door de politierechter tot een geldboete van 100 euro betekent dat u in werkelijkheid 800 euro zal moeten betalen. Dit is een stijging van 30 % ten opzichte van vorig jaar.

Als de rechter u veroordeelt tot een criminele of een correctionele hoofdstraf, verplicht hij u ook om een bepaalde som geld te betalen als bijdrage aan het Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en aan de occasionele redders. Deze verplichte bijdrage is geen straf en wordt altijd opgelegd vanaf een bepaalde geldboete.

Op dit moment bedraagt deze bijdrage 25 euro, te verhogen met de opdeciemen op de strafrechtelijke geldboeten. Dit betekent dat de bijdrage aan het Fonds vanaf 1 januari 2017 niet langer 150 euro, maar 200 euro bedraagt.

Ontvangt u een dagvaarding om te verschijnen voor de Politierechtbank weet dan dat in uw autoverzekering steeds rechtsbijstand begrepen is en dat u vrije keuze van advocaat heeft. 

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.