Nieuw : "guilty plea" in het strafrecht


Potpourri II voorziet in een nieuwe afhandelingswijze voor “eenvoudige strafzaken”. Het Openbaar Ministerie kan de verdachte voorstellen schuldig te pleiten in ruil voor een lagere straf dan hij zou vorderen indien zulke overeenkomst niet wordt bereikt (ook een werkstraf, een straf met uitstel, opschorting,…).

Dergelijke overeenkomst met het Openbaar Ministerie is mogelijk tijdens het opsporingsonderzoek of in geval van een gerechtelijk onderzoek na de verwijzing naar de vonnisrechter door de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling. Zelfs tijdens de procedure ter terechtzitting is een overeenkomst nog mogelijk en zulks tot op het moment waarop er op strafgebied een eindvonnis- of arrest is gewezen.

In principe bestaat de mogelijkheid om een overeenkomst te sluiten met het Openbaar Ministerie voor alle misdrijven, met uitzondering van de misdaden strafbaar met een levenslange opsluiting. Let wel: een aantal misdrijven worden expliciet uitgesloten. Het betreft onder andere verkrachting, kinderporno en –prostitutie en doodslag.

Wanneer de verdachte instemt met de voorgestelde straf en juridische kwalificatie, wordt de overeenkomst in een ondertekend proces-verbaal opgenomen. Vervolgens moet de verdachte voor de politie- of correctionele rechtbank verschijnen, zulks minstens 10 dagen en maximaal 2 maanden na het sluiten van de overeenkomst.

De strafrechter hoort de beklaagde en eventueel ook het slachtoffer en controleert of de wettelijke bepalingen werden nageleefd. Zo controleert de strafrechter onder andere de juridische kwalificatie en de proportionaliteit van de overeengekomen straf.

Indien hij oordeelt dat alle voorwaarden zijn voldaan, bekrachtigt hij de overeenkomst en spreekt de voorgestelde straf uit bij erkenning van de schuld van de beklaagde. Tevens kan de strafrechter dan uitspraak doen over de burgerlijke vorderingen.
Om een overeenkomst met het Openbaar Ministerie te kunnen sluiten voorziet de wet de verplichting voor de verdachte om te worden bijgestaan door een advocaat. Deze zal hem inlichten over zijn rechten en over de gevolgen van deze procedure, alsook heeft hij inzage in het strafdossier.

Advocatenkantoor Paesen & Neyens staat steeds tot uw dienst voor bijstand in strafzaken.

$show=home

Laatste Nieuws_$type=sticky$count=4$author=0$comment=0$hide=post

Naam

domein faq nieuws
false
ltr
item
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree: Nieuw : "guilty plea" in het strafrecht
Nieuw : "guilty plea" in het strafrecht
https://4.bp.blogspot.com/-nqvlSu8PXS0/Vv6VYOIVDyI/AAAAAAAAAC4/IslxRJIozYQ_UkxbJ7XpBZInEHgVPofAw/s320/hammer.png
https://4.bp.blogspot.com/-nqvlSu8PXS0/Vv6VYOIVDyI/AAAAAAAAAC4/IslxRJIozYQ_UkxbJ7XpBZInEHgVPofAw/s72-c/hammer.png
Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX | Bree
https://www.paesenneyens.be/2016/03/nieuw-guilty-plea-in-het-strafrecht.html
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/
https://www.paesenneyens.be/2016/03/nieuw-guilty-plea-in-het-strafrecht.html
true
7847833037853602102
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy