Nieuw : "guilty plea" in het strafrecht


Potpourri II voorziet in een nieuwe afhandelingswijze voor “eenvoudige strafzaken”. Het Openbaar Ministerie kan de verdachte voorstellen schuldig te pleiten in ruil voor een lagere straf dan hij zou vorderen indien zulke overeenkomst niet wordt bereikt (ook een werkstraf, een straf met uitstel, opschorting,…).

Dergelijke overeenkomst met het Openbaar Ministerie is mogelijk tijdens het opsporingsonderzoek of in geval van een gerechtelijk onderzoek na de verwijzing naar de vonnisrechter door de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling. Zelfs tijdens de procedure ter terechtzitting is een overeenkomst nog mogelijk en zulks tot op het moment waarop er op strafgebied een eindvonnis- of arrest is gewezen.

In principe bestaat de mogelijkheid om een overeenkomst te sluiten met het Openbaar Ministerie voor alle misdrijven, met uitzondering van de misdaden strafbaar met een levenslange opsluiting. Let wel: een aantal misdrijven worden expliciet uitgesloten. Het betreft onder andere verkrachting, kinderporno en –prostitutie en doodslag.

Wanneer de verdachte instemt met de voorgestelde straf en juridische kwalificatie, wordt de overeenkomst in een ondertekend proces-verbaal opgenomen. Vervolgens moet de verdachte voor de politie- of correctionele rechtbank verschijnen, zulks minstens 10 dagen en maximaal 2 maanden na het sluiten van de overeenkomst.

De strafrechter hoort de beklaagde en eventueel ook het slachtoffer en controleert of de wettelijke bepalingen werden nageleefd. Zo controleert de strafrechter onder andere de juridische kwalificatie en de proportionaliteit van de overeengekomen straf.

Indien hij oordeelt dat alle voorwaarden zijn voldaan, bekrachtigt hij de overeenkomst en spreekt de voorgestelde straf uit bij erkenning van de schuld van de beklaagde. Tevens kan de strafrechter dan uitspraak doen over de burgerlijke vorderingen.
Om een overeenkomst met het Openbaar Ministerie te kunnen sluiten voorziet de wet de verplichting voor de verdachte om te worden bijgestaan door een advocaat. Deze zal hem inlichten over zijn rechten en over de gevolgen van deze procedure, alsook heeft hij inzage in het strafdossier.

Advocatenkantoor Paesen & Neyens staat steeds tot uw dienst voor bijstand in strafzaken.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Blijf in het nu

In de kijker

Contacteer ons

Advocaten PAESEN-NEYENS-DIRCKX

Wilt u dat Advocatenkantoor PAESEN-NEYENS-DIRCKX uw juridische zaken behartigt, neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.